Регионални профилиПоказатели за развитие

Изследването „Регионални профили: показатели за развитие” предоставя обхватна информация за развитието на областите в страната. Чрез изготвянето на отделни профили за всяка област и допълването им с тематични анализи, изданието описва както икономическите, така и социалните аспекти на живота в регионите.

 

Изтеглете пълния 2019 доклад в PDF
Изтегляне на доклада (PDF)
Изтеглете доклади за Предишни години
Изтегли PDF

Повече за проекта

Изследването „Регионални профили: показатели за развитие” се изготвя от екипа на Института за пазарна икономика с цел да се представи социално-икономическото състояние на областите в България към средата на 2019 г. и тяхното развитие от 2000 г. досега.

Изследването търси отговор на въпроса какво прави едни области относително по-развити или проспериращи, а други – по-бедни или изоставащи.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 62 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.

Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Регионалните профили са предназначени за всеки интересуващ се от регионално развитие, като надеждата ни е това издание да провокира дебати на местно ниво и да бъде основа за информирани политики, както и да даде стимул за съревнование между местните власти. 

| прочетете резюмето на проекта за 2019 г. |

Последни новини

Чуждите капитали оформят регионалната карта 06.03.2020

Развитието на българската икономика в последните 20-30 години е в голяма степен зависимо от притока на чуждестранни...

Пазар на труда на (поне) две скорости 21.02.2020

Анализът на областните пазари на труда ясно демонстрира, че за повечето от тях последните няколкото години са период на...

Потенциалът отвъд София – поглед към Пловдив и Варна 14.02.2020

Един от основните акценти в последните „Регионални профили” на ИПИ е наблюдението, че периферията на големите...

Малки общини със силна индустрия са лидери по заплати през 2018 г. 14.02.2020

Лидерите по заплати остават сравнително малки общини, в които има големи предприятия – основно в енергетиката и...