Регионални профилиПоказатели за развитие

Изследването „Регионални профили: показатели за развитие” предоставя обхватна информация за развитието на областите в страната. Чрез изготвянето на отделни профили за всяка област и допълването им с тематични анализи, изданието описва както икономическите, така и социалните аспекти на живота в регионите.

 

Изтеглете пълния 2018 доклад в PDF
Изтегляне на доклада (PDF)
Изтеглете доклади за Предишни години
Изтегли PDF

Повече за проекта

Изследването „Регионални профили: показатели за развитие” се изготвя от екипа на Института за пазарна икономика с цел да се представи социално-икономическото състояние на областите в България към средата на 2018 г. и тяхното развитие от 2000 г. досега.

Изследването търси отговор на въпроса какво прави едни области относително по-развити или проспериращи, а други – по-бедни или изоставащи.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 65 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.

Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Регионалните профили са предназначени за всеки интересуващ се от регионално развитие, като надеждата ни е това издание да провокира дебати на местно ниво и да бъде основа за информирани политики, както и да даде стимул за съревнование между местните власти. 

| прочетете резюмето на проекта за 2018 г. |

Последни новини

Децентрализацията ще отключи потенциала на общините 11.10.2019

Ще задълбочи ли фискалната децентрализация различията между общините в България? Това изглежда е основният въпрос,...

Как се представят общините на матурите по БЕЛ през 2019 г. 08.10.2019

За разлика от предишни години, когато публикуването на отворените данни от резултатите от матурите на ниво училище се...

Бумът на индустриалните зони 20.09.2019

С наближаването на местните избори все повече се заговори за обособяването на индустриални зони в различни региони в...

Децентрализация, регионално развитие и преструктуриране в икономиката 13.09.2019

Фискалната децентрализация почива на два основни принципа - „местно самоуправление” и „субсидиарност”. Тя е...