Регионални профилиПоказатели за развитие

Изследването „Регионални профили: показатели за развитие” предоставя обхватна информация за развитието на областите в страната. Чрез изготвянето на отделни профили за всяка област и допълването им с тематични анализи, изданието описва както икономическите, така и социалните аспекти на живота в регионите.

 

22.07.2019 Децентрализация: 8+2 > 10+2

За втори пореден път, точно в навечерието на местните избори, в общественото пространство се завърта идея за постигане...

Изтеглете пълния 2018 доклад в PDF
Изтегляне на доклада (PDF)
Изтеглете доклади за Предишни години
Изтегли PDF

Повече за проекта

Изследването „Регионални профили: показатели за развитие” се изготвя от екипа на Института за пазарна икономика с цел да се представи социално-икономическото състояние на областите в България към средата на 2018 г. и тяхното развитие от 2000 г. досега.

Изследването търси отговор на въпроса какво прави едни области относително по-развити или проспериращи, а други – по-бедни или изоставащи.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 65 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.

Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Регионалните профили са предназначени за всеки интересуващ се от регионално развитие, като надеждата ни е това издание да провокира дебати на местно ниво и да бъде основа за информирани политики, както и да даде стимул за съревнование между местните власти. 

| прочетете резюмето на проекта за 2018 г. |

Последни новини

Матурите по области 2019: по-добри резултати, но и много повече слаби оценки 08.07.2019

На пръв поглед, обявените от Министерство на образованието резултати от зрелостните изпити сочат значителен спад на...

Айтитата и регионалното развитие 08.07.2019

Броят на наетите лица в традиционни сектори като производството на облекла или мебели, намалява чувствително. В същото...

Предизборната тишина на местните данъци 02.07.2019

Настоящата година слага края на тригодишен период на значителен брой увеличения на ключови местни данъци.

Кои са общините с най-голям ръст и спад на наетите лица 14.06.2019

Подобрението на общата икономическа конюнктура няма кой знае какъв положителен ефект върху пазара на труда в много от...