Регионални профилиПоказатели за развитие

Изследването „Регионални профили: показатели за развитие” предоставя обхватна информация за развитието на областите в страната. Чрез изготвянето на отделни профили за всяка област и допълването им с тематични анализи, изданието описва както икономическите, така и социалните аспекти на живота в регионите.

 

Изтеглете пълния 2021 доклад в PDF
Изтегляне на доклада (PDF)
Изтеглете доклади за Предишни години
Изтегли PDF

Повече за проекта

Изследването „Регионални профили: показатели за развитие” се изготвя от екипа на Института за пазарна икономика с цел да се представи социално-икономическото състояние на областите в България към средата на 2020 г. и тяхното развитие от 2000 г. досега.

Изследването търси отговор на въпроса какво прави едни области относително по-развити или проспериращи, а други – по-бедни или изоставащи.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 66 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.

Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Регионалните профили са предназначени за всеки интересуващ се от регионално развитие, като надеждата ни е това издание да провокира дебати на местно ниво и да бъде основа за информирани политики, както и да даде стимул за съревнование между местните власти. 

| прочетете резюмето на проекта за 2021 г. |

Последни новини

Икономически и инвестиционен профил на Североизточен район 02.03.2022

Бpyтният вътpeшeн пpoдyĸт в Ceвepoизтoчния paйoн дocтигa 12.3 млpд. лв. пpeз 2019 г. (пocлeдни oфициaлни дaнни нa HCИ нa oблacтнo нивo ĸъм aвгycт...

Кризата и ограниченията свиват БВП на туристическите области 07.02.2022

В резултат на много неравномерното въздействие на ограничителните мерки и прекъсванията между отделните отрасли в...

Конкуренцията между общините е положителна за всички. Ето защо да я насърчим. 24.01.2022

Фискалната децентрализация в България все още е мираж, въпреки че всички основни политически сили включиха идеята за...

Първите резултати от преброяването сближават областния БВП 07.01.2022

Въпреки че публикуването на окончателните пълни резултати от проведеното миналата есен преброяване на населението...