Регионални профилиПоказатели за развитие

Изследването „Регионални профили: показатели за развитие” предоставя обхватна информация за развитието на областите в страната. Чрез изготвянето на отделни профили за всяка област и допълването им с тематични анализи, изданието описва както икономическите, така и социалните аспекти на живота в регионите.

 

Изтеглете пълния 2019 доклад в PDF
Изтегляне на доклада (PDF)
Изтеглете доклади за Предишни години
Изтегли PDF

Повече за проекта

Изследването „Регионални профили: показатели за развитие” се изготвя от екипа на Института за пазарна икономика с цел да се представи социално-икономическото състояние на областите в България към средата на 2019 г. и тяхното развитие от 2000 г. досега.

Изследването търси отговор на въпроса какво прави едни области относително по-развити или проспериращи, а други – по-бедни или изоставащи.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 62 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.

Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Регионалните профили са предназначени за всеки интересуващ се от регионално развитие, като надеждата ни е това издание да провокира дебати на местно ниво и да бъде основа за информирани политики, както и да даде стимул за съревнование между местните власти. 

| прочетете резюмето на проекта за 2019 г. |

Последни новини

Кой е вторият град 30.10.2020

Непосредствено преди избухването на пандемията поставихме фокус върху развитието на Пловдив и Варна като двата...

Доведе ли пандемията хора в селата 16.10.2020

Малко след края на извънредното положение в страната екип на ИПИ проведе работна среща с над 20 кметове на кметства и...

Макроикономически анализ и прогноза за нуждите за изготвяне на бюджет на Столична община за 2021 г. 14.10.2020

Изготвянето на бюджет на Столична община за 2021 г. ще е предизвикателство поради няколко причини. На първо място е...

Големи разлики в достъпа до лекари между областите 09.10.2020

Кризата на общественото здраве от последните месеци изведе на преден план редица проблеми на здравната система. Сред...