Регионални профилиПоказатели за развитие

Изследването „Регионални профили: показатели за развитие” предоставя обхватна информация за развитието на областите в страната. Чрез изготвянето на отделни профили за всяка област и допълването им с тематични анализи, изданието описва както икономическите, така и социалните аспекти на живота в регионите.

 

Изтеглете пълния 2020 доклад в PDF
Изтегляне на доклада (PDF)
Изтеглете доклади за Предишни години
Изтегли PDF

Повече за проекта

Изследването „Регионални профили: показатели за развитие” се изготвя от екипа на Института за пазарна икономика с цел да се представи социално-икономическото състояние на областите в България към средата на 2020 г. и тяхното развитие от 2000 г. досега.

Изследването търси отговор на въпроса какво прави едни области относително по-развити или проспериращи, а други – по-бедни или изоставащи.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 64 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.

Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Регионалните профили са предназначени за всеки интересуващ се от регионално развитие, като надеждата ни е това издание да провокира дебати на местно ниво и да бъде основа за информирани политики, както и да даде стимул за съревнование между местните власти. 

| прочетете резюмето на проекта за 2020 г. |

Последни новини

Пет модела на миграция към областите в годината на Covid-19 08.10.2021

Годината на пандемията доведе до резки промени в много от икономическите и социалните показатели на България. Една от...

Регионални награди 2021: коя област в какво е добра 04.10.2021

За десета поредна година Институтът за пазарна икономика ще представи изданието „Регионални профили: показатели за...

2% в твоята община – кметовете с ясно послание за промяна 24.09.2021

През изминалата седмица екип на ИПИ участва активно в традиционната Годишна среща на местните власти. Форумът събира...

Осем прогнози за преброяването 17.09.2021

Преброяването на населението води със себе си както събирането на много уникални данни, които се събират веднъж на...