Регионални профилиПоказатели за развитие

Изследването „Регионални профили: показатели за развитие” предоставя обхватна информация за развитието на областите в страната. Чрез изготвянето на отделни профили за всяка област и допълването им с тематични анализи, изданието описва както икономическите, така и социалните аспекти на живота в регионите.

 

Изтеглете пълния 2020 доклад в PDF
Изтегляне на доклада (PDF)
Изтеглете доклади за Предишни години
Изтегли PDF

Повече за проекта

Изследването „Регионални профили: показатели за развитие” се изготвя от екипа на Института за пазарна икономика с цел да се представи социално-икономическото състояние на областите в България към средата на 2020 г. и тяхното развитие от 2000 г. досега.

Изследването търси отговор на въпроса какво прави едни области относително по-развити или проспериращи, а други – по-бедни или изоставащи.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 64 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.

Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Регионалните профили са предназначени за всеки интересуващ се от регионално развитие, като надеждата ни е това издание да провокира дебати на местно ниво и да бъде основа за информирани политики, както и да даде стимул за съревнование между местните власти. 

| прочетете резюмето на проекта за 2020 г. |

Последни новини

Профил и траектория на развитие на районите в Северна България 05.02.2021

През седмицата, като допълнение към новите „Регионални профили 2020“, ИПИ проведе фокусирана дискусия върху развитието...

Областните икономики на Северна България: състояние и перспективи 02.02.2021

Преди броени дни Институт за пазарна икономика представи „Регионални профили 2020“. В допълнение към големия анализ,...

Представяне на Регионални профили: показатели за развитие 2020 27.01.2021

За девета поредна година Институтът за пазарна икономика представя „Регионални профили: показатели за развитие“....

Кой и къде ползва Домашния социален патронаж 08.01.2021

Вече писахме за значението и основните характеристики на социалната услуга „Домашен социален патронаж“ (ДСП),...