Регионални профилиПоказатели за развитие

Изследването „Регионални профили: показатели за развитие” предоставя обхватна информация за развитието на областите в страната. Чрез изготвянето на отделни профили за всяка област и допълването им с тематични анализи, изданието описва както икономическите, така и социалните аспекти на живота в регионите.

 

Изтеглете пълния 2023 доклад в PDF
Изтегляне на доклада (PDF)
Изтеглете доклади за Предишни години
Изтегли PDF

Повече за проекта

Изследването „Регионални профили: показатели за развитие” се изготвя от екипа на Института за пазарна икономика с цел да се представи социално-икономическото състояние на областите в България към средата на 2023 г. и тяхното развитие от 2000 г. досега.

Изследването търси отговор на въпроса какво прави едни области относително по-развити или проспериращи, а други – по-бедни или изоставащи.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 73 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.

Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Регионалните профили са предназначени за всеки интересуващ се от регионално развитие, като надеждата ни е това издание да провокира дебати на местно ниво и да бъде основа за информирани политики, както и да даде стимул за съревнование между местните власти. 

Подкрепата за инициативата "Регионални профили: показатели за развитие" на Институт за пазарна икономика (ИПИ) е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на ИПИ и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

| прочетете резюмето на проекта за 2023 г. |

Последни новини

НОВО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ИПИ: Индекс на съответствието между професионалното образование и профила на икономиката 2024 22.05.2024

Индексът на съответствието измерва връзката между професионалното образование и профила на икономиката Индексът...

Пет тренда за общините на Варна и Бургас 10.05.2024

Общините в състава на Варна и Бургас се възстановяват бързо от пораженията на кризата, спряла за година туристическия...

Пет тренда за икономиките по река Дунав 09.05.2024

В унисон с общите процеси, икономиките на общините по река Дунав преживяват икономически подем, движен тук най-вече от...

Професионалното образование подготвя предимно готвачи и автотехници, шлосерите и заварчиците са кът 12.04.2024

Професионалното образование обхваща около половината от всички ученици в гимназиален етап и се предлага във всяка...