Регионални профилиПоказатели за развитие

Изследването „Регионални профили: показатели за развитие” предоставя обхватна информация за развитието на областите в страната. Чрез изготвянето на отделни профили за всяка област и допълването им с тематични анализи, изданието описва както икономическите, така и социалните аспекти на живота в регионите.

 

Изтеглете пълния 2021 доклад в PDF
Изтегляне на доклада (PDF)
Изтеглете доклади за Предишни години
Изтегли PDF

Повече за проекта

Изследването „Регионални профили: показатели за развитие” се изготвя от екипа на Института за пазарна икономика с цел да се представи социално-икономическото състояние на областите в България към средата на 2020 г. и тяхното развитие от 2000 г. досега.

Изследването търси отговор на въпроса какво прави едни области относително по-развити или проспериращи, а други – по-бедни или изоставащи.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 66 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.

Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Регионалните профили са предназначени за всеки интересуващ се от регионално развитие, като надеждата ни е това издание да провокира дебати на местно ниво и да бъде основа за информирани политики, както и да даде стимул за съревнование между местните власти. 

| прочетете резюмето на проекта за 2021 г. |

Последни новини

Достъпът до лекари се влошава през 2020 г. 22.10.2021

Вече почти две години здравният сектор е във фокуса на обществения дебат заради пандемията. Данните за броя и...

Летен сезон 2021 – туризмът се възстановява бавно 15.10.2021

Докато 2020 г. беше особено тежка за туристическия бранш, то през 2021 г. картината поне донякъде е по-благоприятна....

Пет модела на миграция към областите в годината на Covid-19 08.10.2021

Годината на пандемията доведе до резки промени в много от икономическите и социалните показатели на България. Една от...

Регионални награди 2021: коя област в какво е добра 04.10.2021

За десета поредна година Институтът за пазарна икономика ще представи изданието „Регионални профили: показатели за...